Wat is geotechniek?

BLOG/KENNISBANK

Geotechniek is de wetenschap die zich bezighoudt met de mechanische eigenschappen van de ondergrond. Het doel van geotechnisch onderzoek is om inzicht te krijgen in de fysische en chemische eigenschappen van de bodem. Dit soort onderzoek is nodig om te bepalen hoe de aarde zal reageren op verschillende belastingen, zoals het gewicht van een gebouw of een brug. Binnen de civiele techniek is dit een belangrijk onderdeel, maar ook in de bouw.

 

Waarom is geotechniek belangrijk binnen de weg en waterbouw?

Geotechniek wordt veel toegepast in de weg- en waterbouw, omdat goede kennis van de ondergrond nodig is om veilige en duurzame constructies te maken. Geotechnische ingenieurs werken aan projecten zoals bruggen, tunnels, dijken en wegen. Ze gebruiken hun kennis van de bodem om ervoor te zorgen dat de constructies die ze maken veilig zijn en zullen blijven functioneren zoals bedoeld.

Geotechnisch onderzoek wordt meestal uitgevoerd voordat er een nieuwe constructie wordt gemaakt. Ingenieurs zullen dan onderzoek doen naar de samenstelling en eigenschappen van de bodem en hoe deze zal reageren op verschillende belastingen. Dit soort onderzoeken bestaan meestal uit sonderingen en laboratoriumonderzoek. Als adviseur geotechniek zorg je ervoor dat de onderzoeksresultaten worden vertaald naar bruikbare informatie voor de constructeur van een bouwwerk.

In sommige gevallen kan geotechnisch onderzoek worden uitgevoerd als bestaande constructies vermoedelijk niet goed functioneren, zoals bij oude constructies die verzakkingen of scheuren vertonen. Ingenieurs kunnen dan onderzoek doen naar de oorzaak van het probleem en adviseren over mogelijke oplossingen.

Waaruit bestaat een geotechnisch onderzoek

In sommige gevallen kan geotechnisch onderzoek worden uitgevoerd als er al constructies zijn die vermoedelijk niet goed functioneren. Dit kan het geval zijn met oude constructies die verzakkingen of scheuren vertonen. Ingenieurs kunnen dan onderzoek doen naar de oorzaak van het probleem en adviseren over mogelijke oplossingen.

Geotechnisch onderzoek wordt ook vaak uitgevoerd voordat er nieuwe constructies worden gemaakt. Ingenieurs zullen dan onderzoek doen naar de samenstelling van de grond en rots in het gebied en hoe deze zal reageren op verschillende belastingen. Dit soort onderzoek is nodig om ervoor te zorgen dat de nieuwe constructie veilig is en zal blijven functioneren zoals bedoeld. Als adviseur geotechniek zorg je ervoor dat geotechnische vraagstukken zorgvuldig worden opgelost.

 

Wat is een geotechnisch rapport?

Een geotechnisch rapport is een document dat informatie bevat over de geotechnische eigenschappen van een bepaald gebied. Deze informatie wordt door ingenieurs gebruikt om te bepalen hoe een project in dat gebied het best kan worden ontwikkeld of gebouwd. Het geotechnisch rapport bevat meestal gegevens over de bodemsamenstelling, grondwaterstanden en andere relevante informatie.

Werken bij ingenieursbureau Maters en De Koning

Steeds meer klanten waarderen de samenwerking met Maters en De Koning, waardoor onze orderportefeuille blijft groeien. Daarom zoeken wij getalenteerde collega’s om bij te dragen aan verdere uitbouw van ons succes.

Aansprekende opdrachtgevers en uitdagende projecten

Volop mogelijkheden om je ambities te realiseren en jezelf te ontwikkelen

Zelfstandige functies, waarbij je grotendeels je eigen werkindeling bepaalt

Fijne werkplekken en uitstekende digitale middelen

Openstaande vacatures

Kijk voor een compleet overzicht van al onze openstaande vacatures op onze vacaturepagina.

   Constructeur Civiele techniek

   Projectleider Civiele techiek

   Projectleider Bouw & Industrie

   Constructeur Bouw & Industrie

   Junior constructeur Bouw & Industrie