Kademuur

BLOG/KENNISBANK

Kademuren, structuren die de grens vormen tussen land en grachtwater, spelen een essentiële rol in de veiligheid en de esthetiek van stedelijke waterkanten over de hele wereld. Van oude waterwegen tot moderne havenfaciliteiten, kademuren hebben een rijke geschiedenis en blijven evolueren om aan de eisen van onze snel veranderende wereld te voldoen. In dit blog duiken we dieper in de wereld van kademuren: van hun oorsprong tot de nieuwste innovaties en renovatietechnieken.

Een blik op de geschiedenis

Kademuren, of staatook wel bekend als kaaimuren, hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Oorspronkelijk ontworpen als eenvoudige bescherming tegen erosie en overstromingen, zijn kademuren door de eeuwen heen geëvolueerd tot complexe structuren die een scala aan functies vervullen. Van de beroemde kademuren langs de grachten van Amsterdam tot de historische havenkades in Istanbul, deze structuren getuigen van de menselijke drang om het water te beheersen en te benutten.

Nieuwe ontwikkelingen en materialen

Met de vooruitgang van de technologie en de groeiende uitdagingen op het gebied van gevolgenvan klimaatverandering en zeespiegelstijging, evolueren ook de ontwerpen en materialen van kademuren. Moderne kademuren maken gebruik van geavanceerde materialen zoals vezelversterkt composiet en hoogwaardig beton, die duurzamer en bestand zijn tegen corrosie en erosie. Bovendien integreren nieuwe ontwerpen innovatieve technologieën zoals slimme sensoren en monitoringssystemen om de stabiliteit en veiligheid van kademuren te waarborgen.

Waarom zijn kademuren belangrijk?

Kademuren vervullen verschillende belangrijke functies, waardoor ze essentieel zijn voor stedelijke waterkanten en havenfaciliteiten:

 1. Bescherming tegen overstromingen: Kademuren fungeren als een barrière tussen water en land, waardoor ze steden en omliggende gebieden beschermen tegen overstromingen veroorzaakt door getijden, stormen of rivieroverlopen.
 2. Stabilisatie van waterkanten: Ze helpen bij het stabiliseren van de oevers van waterwegen, rivieren, kanalen en meren, waardoor erosie wordt voorkomen en de oeverlijn behouden blijft.
 3. Ondersteuning van infrastructuur: Kademuren bieden een stevige basis voor de ontwikkeling van infrastructuur langs waterwegen, zoals wegen, spoorwegen, gebouwen en openbare ruimtes.
 4. Faciliteren van scheepvaart: Havenkademuren bieden aanlegplaatsen voor schepen, waardoor laden, lossen en andere maritieme activiteiten mogelijk worden gemaakt. Ze dragen bij aan de haven voor efficiëntie van commerciële scheepvaart en handel.
 5. Stedelijke ontwikkeling: Goed ontworpen kademuren kunnen de esthetiek en het aantrekkelijke karakter van stedelijke waterkanten verbeteren, waardoor ze belangrijke locaties worden voor recreatie, toerisme en gemeenschapsactiviteiten.

Kortom, kademuren zijn van vitaal belang voor het beheersen van water, het beschermen van steden en het ondersteunen van economische activiteiten langs waterwegen. Hun multifunctionaliteit maakt ze een onmisbaar onderdeel van waterbouwkundige infrastructuren over de hele wereld.

Renovatie kademuren en herstel

Net zoals oude gebouwen en bruggen onderhevig zijn aan slijtage en veroudering, hebben ook kademuren regelmatig onderhoud en beheer en renovatie nodig. Renovatie van een kademuur kan variëren van eenvoudige reparaties en versterkingen tot grootschalige reconstructieprojecten. Door gebruik te maken van geavanceerde technieken zoals onderwaterbeton en grondinjectie kunnen ingenieurs oude kademuren nieuw leven inblazen en hun structurele integriteit herstellen.

Hier wordt eerst een uitgebreide inspectie gedaan om te kijken naar de staat van de huidige kademuur. Vanuit die inspectie kun je kijken of het noodzakelijk is om de kademuur te vernieuwen, of dat de beste oplossing is om de kademuur volledig te vervangen.

Kademuren bij Maters en de Koning Ingenieursbureau

Bij Ingenieursbureau Maters en de Koning hebben we een ruime ervaring, zijn we gepassioneerd door waterbouwkundige projecten en werken we regelmatig aan kademuren in binnen- en buitenland. Ons team van deskundige ingenieurs en ontwerpers combineert technische expertise met creatieve oplossingen om een kademuur te ontwerpen, renoveren en onderhouden die voldoen aan de hoogste normen van veiligheid, duurzaamheid en functionaliteit. binnenstad

Revitalisering kademuur Brittanniëhaven

Een van de projecten die wij hebben gedaan als het gaat om kademuren, is de kademuur in de Brittanniëhaven. Hier hebben we bij de uitbreiding en verbetering van de op- en overslagfaciliteiten aan de Brittanniëhaven in de gemeente Rotterdam verschillende taken uitgevoerd. We hebben het ontwerp en de engineering verzorgd voor kadegerelateerde onderdelen, waaronder een nieuwe RoRo-voorziening en het upgraden van de kademuur om intensiever gebruik door zeevaartschepen en mobiele containerkranen mogelijk te maken. Daarnaast hebben we toezicht gehouden op de natte onderdelen van het werk, waarbij we ervoor zorgden dat de uitvoering voldeed aan de gestelde eisen en specificaties.

Project weg en waterbouw

Vervangen kademuur Beurtvaartkade Terneuzen

Nog een voorbeeld van een kademuur die we hebben gerealiseerd, ligt in Terneuzen. Daarvoor was de bestaande kademuur aardig aan vervanging toe en moesten er nodige aanpassingen worden gemaakt voor de riviercruisevaart en boten. Hier heeft Maters en De Koning de opdrachtgever geadviseerd en het ontwerp gemaakt voor de nieuwe kade waarbij rekening is gehouden met het toekomstig gebruik. Hier hebben we zowel toezicht als de benodigde back-office verzorgd gedurende de bouw van de kademuur.

Weg en waterbouw

Kademuren en universiteiten

Op universiteiten worden verschillende aspecten van kademuren behandeld, afhankelijk van het vakgebied en het specifieke programma. Hier zijn enkele van de onderwerpen die studenten kunnen leren over kademuren:

 1. Waterbouwkunde: In vakken als waterbouwkunde leren studenten over de principes van hydraulica, het gedrag van water en waterbouwconstructies zoals kademuren. Ze bestuderen het ontwerp, de constructie en het onderhoud van kademuren, inclusief factoren zoals stabiliteit, erosiebestendigheid en belastingen.
 2. Structuurtechniek: Studenten die zich specialiseren in structuurtechniek bestuderen de mechanica van structuren en materialen. Ze leren over de verschillende materialen die worden gebruikt in kademuren, zoals beton, staal en hout, en hoe deze materialen worden toegepast om de structurele integriteit van kademuren te waarborgen.
 3. Geotechniek: In vakken geotechniek leren studenten over de eigenschappen van grond en gesteente, inclusief hoe deze materialen reageren op belastingen en hoe ze kunnen worden gebruikt als fundering voor kademuren. Ze bestuderen ook technieken voor grondonderzoek en stabilisatie van de grond rond kademuren.
 4. Hydrodynamica: Studenten die hydrodynamica bestuderen, leren over de beweging en het gedrag van water, inclusief golven en getijden. Ze onderzoeken hoe deze factoren van invloed zijn op levensduur van de kade en hoe kademuren kunnen worden ontworpen om bestand te zijn tegen waterbeweging en -belastingen.
 5. Duurzaamheid en milieu: Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid en milieuoverwegingen leren studenten ook over de ecologische impact van kademuren en mogelijke duurzame oplossingen. Dit omvat bijvoorbeeld het gebruik van groene infrastructuur en natuurlijke kustverdedigingstechnieken.
 6. Door een combinatie van theoretische kennis, praktische vaardigheden en technische expertise kunnen studenten aan universiteiten een diepgaand begrip ontwikkelen van kademuren en de complexe uitdagingen die gepaard gaan met waterbouwkundige projecten. Zo kunnen studenten de geleerde kennis doorzetten in de praktijk.

Kademuren vormen de ruggengraat van watergebonden infrastructuren over de hele wereld. Van het beschermen van steden tot het faciliteren van commerciële scheepvaart, deze structuren spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven. Door voortdurende innovatie en renovatie blijven kademuren evolueren om te voldoen aan de uitdagingen van de moderne tijd. Bij Ingenieursbureau Maters en de Koning zijn we trots om bij te dragen aan de voortdurende ontwikkelingenen verbetering van deze essentiële waterbouwkundige werken.

Werken bij ingenieursbureau Maters en De Koning

Steeds meer klanten waarderen de samenwerking met Maters en De Koning, waardoor onze orderportefeuille blijft groeien. Daarom zoeken wij getalenteerde collega’s om bij te dragen aan verdere uitbouw van ons succes.

Aansprekende opdrachtgevers en uitdagende projecten

Volop mogelijkheden om je ambities te realiseren en jezelf te ontwikkelen

Zelfstandige functies, waarbij je grotendeels je eigen werkindeling bepaalt

Fijne werkplekken en uitstekende digitale middelen

Openstaande vacatures

Kijk voor een compleet overzicht van al onze openstaande vacatures op onze vacaturepagina.

   Constructeur Civiele techniek

   Projectleider Civiele techiek

   Projectleider Bouw & Industrie

   Constructeur Bouw & Industrie

   Junior constructeur Bouw & Industrie