Civiele techniek wat is dat?

BLOG/KENNISBANK

Ontdek de wereld van civiele techniek met Maters en De Koning

Civiele techniek is een discipline die vaak onopgemerkt blijft, maar die een enorme impact heeft op ons dagelijks leven. Van de wegen waarop we rijden tot de bruggen die we oversteken en de waterleidingen die ons van water voorzien, civiele techniek is de ruggengraat van moderne samenlevingen. Laten we eens dieper ingaan op wat civiele techniek eigenlijk is en waarom het zo belangrijk is.

Wat is civiele techniek?

Civiele techniek is de kunst en wetenschap van het ontwerpen, bouwen en onderhouden van de fysieke en natuurlijke omgeving om ons heen. Het vindt zijn oorsprong in de burgerlijke variant van militaire techniek. Vroeger waren militairen betrokken bij technieken gerelateerd aan mobiliteit en bereikbaarheid, denk hierbij aan de constructie van wegen en bruggen. De letterlijke vertaling van de term “Civiele Techniek” is “burgerlijke techniek”. Het omvat een breed scala aan projecten, waaronder wegen, bruggen, dammen, waterzuiveringsinstallaties en meer.

Een van onze specialisaties is waterbouw. Hier hebben we al verschillende projecten in gerealiseerd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de nieuwe containerterminal in Alblasserdam en een kademuur in Terneuzen.

Civiele techniek en Maters en De Koning

Voor onze opdrachtgever Gemeentewerken Rotterdam, hebben we een kade ontworpen. Om het goederenvervoer over de weg te verminderen en de belasting van de A15 vanaf de Maasvlakte te ontlasten, ontwikkelt Havenbedrijf Rotterdam NV inlandse containerterminals. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe containerterminal in de polder “Het Nieuwland” in Alblasserdam langs de rivier de Noord, speciaal voor klant BCTN. Voor het ontwerp van de terminal werd samengewerkt met Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam en Ingenieursbureau Maters en De Koning. De gekozen verankerde combiwandconstructie met apart gefundeerde kraanbaan zorgt ervoor dat de kade in een inkassing ligt, waardoor afgemeerde schepen geen risico vormen voor het scheepvaartverkeer op de rivier. Dit project toont de voortdurende inspanningen van civiele techniek om slimme oplossingen te bieden voor complexe logistieke uitdagingen en benadrukt het belang van samenwerking tussen publieke en private sectoren voor infrastructurele verbeteringen. Voor meer informatie over dit project klik dan hier.

Civiele techniek uitleg
Het tweede voorbeeld gaat over de vervanging van een kademuur van de Beurtvaartkade in Terneuzen. De gemeente Terneuzen heeft in samenwerking met North Sea Port de kademuur opgewaardeerd en hiermee rekening gehouden met de riviercruisevaart. Ingenieursbureau Maters en De Koning speelde een essentiële rol in dit project door advies te verlenen aan North Sea Port en het ontwerp te creëren voor de vernieuwde kade, waarbij nauwlettend werd gelet op het toekomstige gebruik ervan. Dit uitdagend project vereist een andere aanpak dan het vorige project.

Project civiele techniek

Als je geïnteresseerd bent in het ontwerpen en realiseren van grote projecten in de waterbouw, kun je een opleiding in civiele techniek volgen. In Nederland worden er door veel scholen opleidingen op MBO-, HBO- en WO-niveau aangeboden. Na je studie kun je je altijd blijven ontwikkelen binnen dit vakgebied, het is namelijk heel breed.

Mocht je al afgestudeerd zijn, hebben we ook meerdere medewerkers die werken als civiel ingenieur! We zijn natuurlijk altijd opzoek naar nieuwe collega’s! Mocht je hierin geïnteresseerd zijn klik dan hier voor onze openstaande vacatures.

Waarom is civiele techniek belangrijk is

Civiele techniek speelt een essentiële rol in het creëren en onderhouden van de infrastructuur die onze moderne samenlevingen mogelijk maakt. Hier zijn een paar redenen waarom het zo belangrijk is:

Mobiliteit

Wegen, bruggen en openbaar vervoerssystemen zorgen voor de mobiliteit van mensen en goederen, wat essentieel is voor economische groei en ontwikkeling.

Waterbeheer

Waterinfrastructuurprojecten zorgen voor de bescherming tegen overstromingen, de levering van schoon drinkwater en de behandeling van afvalwater, wat bijdraagt aan de volksgezondheid en het milieu.

Economische groei

Investeringen in civiele techniekprojecten stimuleren de economie door het creëren van banen, het stimuleren van bedrijfsactiviteiten en het aantrekken van investeringen.

Duurzaamheid

Civiele techniek draagt bij aan het creëren van duurzame oplossingen die rekening houden met toekomstige behoeften en de impact op het milieu minimaliseren.

De impact van civiele techniek

Civiele techniek is van cruciaal belang voor de ontwikkeling en groei van samenlevingen. Het verbetert mobiliteit, zorgt voor waterbeheer, en draagt bij aan de levenskwaliteit van mensen wereldwijd. Wij dragen bij aan deze vooruitgang door hoogwaardige oplossingen te leveren die voldoen aan de eisen van de moderne tijd.

Civiele techniek houdt zich ook bezig met duurzaamheid en milieubescherming. Door middel van geavanceerde technieken en materialen worden projecten ontwikkeld gericht op energie-efficiëntie, minimalisatie van milieu-impact en bevordering van natuurbehoud. Het streven naar een evenwicht tussen menselijke behoeften en milieubehoud staat centraal in de moderne civiele techniek, waarbij innovatieve oplossingen worden gezocht voor maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering en natuurbehoud.

De verschillende gebieden van civiele techniek

Civiele techniek omvat verschillende subdisciplines, waaronder:

Structuuringenieurs

Zij ontwerpen en construeren structuren zoals gebouwen, bruggen, dammen en tunnels, waarbij ze rekening houden met factoren zoals belastingen, materialen en bouwtechnieken.

Waterbouwkundige ingenieurs

Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en beheren van watergerelateerde projecten, zoals dijken, kanalen, waterzuiveringsinstallaties en kustbeschermingssystemen.

Geotechnische ingenieurs

Deze ingenieurs richten zich op het begrijpen van de mechanische eigenschappen van grond en gesteente om stabiele funderingen te ontwerpen voor bouwprojecten.

Milieutechnische ingenieurs

Zij werken aan het ontwikkelen van oplossingen voor milieuproblemen, zoals het beheer van afvalstoffen, het schoonmaken van verontreinigde grond en water, en het verminderen van de impact van bouwactiviteiten op het milieu.

Ontdek de toekomst van civiele techniek

In een wereld die voortdurend evolueert, is civiele techniek de drijvende kracht achter vooruitgang van onze maatschappij. Hierin moet je continu blijven ontwikkelen. Ontdek met ons de fascinerende wereld van civiele techniek en waterbouw, waar innovatie en duurzaamheid samenkomen voor een betere toekomst.

Werken bij ingenieursbureau Maters en De Koning

Steeds meer klanten waarderen de samenwerking met Maters en De Koning, waardoor onze orderportefeuille blijft groeien. Daarom zoeken wij getalenteerde collega’s om bij te dragen aan verdere uitbouw van ons succes.

Aansprekende opdrachtgevers en uitdagende projecten

Volop mogelijkheden om je ambities te realiseren en jezelf te ontwikkelen

Zelfstandige functies, waarbij je grotendeels je eigen werkindeling bepaalt

Fijne werkplekken en uitstekende digitale middelen

Openstaande vacatures

Kijk voor een compleet overzicht van al onze openstaande vacatures op onze vacaturepagina.

   Constructeur Civiele techniek

   Projectleider Civiele techiek

   Projectleider Bouw & Industrie

   Constructeur Bouw & Industrie

   Junior constructeur Bouw & Industrie