Civiel ingenieur: werkzaamheden, opleiding en meer

BLOG/KENNISBANK

Wat doet een civiel ingenieur?

Een civiel ingenieur houdt zich hoofdzakelijk bezig met het ontwerp en de uitvoer van bouwkundige projecten. Deze projecten hebben voornamelijk betrekking op wegenbouw, bruggen, havens, kanalen, dammen en kademuren. In sommige gevallen zijn ook gebouwen onderdeel van de projecten, maar hier ligt niet de focus. Als civiel ingenieur ben je vooral bezig met infrastructuur en waterbouw. Je draagt bij aan een veilig, duurzaam en bereikbaar Nederland. Echter staat Nederland ook wereldwijd erg hoog aangeschreven, vooral als het gaat om waterbouw. De kennis en expertise wordt dan ook wereldwijd ingezet. Zeer uiteenlopende projecten vanuit de hele wereld worden uitgevoerd door Nederlandse ingenieurs.

 

Waar is een civiel ingenieur werkzaam?

Als civiel ingenieur heb je de mogelijkheid om te solliciteren bij verschillende bedrijven en organisaties. Dit zijn voornamelijk ingenieursbureaus, adviesbureaus, aannemers, maar ook bij de overheid kun je werkzaam zijn. Bij vrijwel ieder bedrijf dat iets te maken heeft met grond-, weg- en waterbouw kun je aan de slag. Wanneer je een opleiding aan de universiteit hebt gevolgd kun je zelfs in aanmerking komen voor een functie als destructief onderzoeker.

 

Een civiel ingenieur houdt zich bezig met de volgende taken

Als civiel ingenieur houdt je je bezig met verschillende disciplines. Waarbij je bij de ene werkgever vooral bezig bent met het voorbereidingstraject en de planning zal dit in andere gevallen juist de uitvoeringsfase zijn. Veel ingenieurs eindigen als constructeur en houden zich bezig het ontwerpen en de bouwkundige berekeningen van een constructie of bouwwerk. Daarnaast kun je ook aan de slag als modelleur, tekenaar of projectleider.

Hoe worden civiel ingenieurs opgeleid?

Om het beroep civiel ingenieur te kunnen beoefenen heb je minimaal een HBO opleiding nodig. Echter beschikken ook veel mensen over een BSc civiele techniek. Tijdens deze opleidingen leer je hoe je een efficiënte constructie ontwerpt, berekent, en hoe het aanleggen in zijn werk gaat. Alles wat te maken heeft met civiele techniek, de weg, grond en bouw komt aan bod tijdens de opleidingen. Van bouwprocessen tot omliggende voorzieningen, na de opleiding weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.

Het arbeidsmarktperspectief is zeer goed. Ingenieursbureaus en andere werkgevers in dit vakgebied trekken graag nieuw personeel aan. Veel ingenieursbureaus en andere opdrachtgevers hebben regelmatig vacatures open staan. In de meeste gevallen heb je dan ook veel doorgroeimogelijkheden. Afhankelijk van de vaardigheden en competenties waar je over beschikt en de raakvlakken met je functie kun je snel doorgroeien.

 

Wat verdient een civiel ingenieur?

Het salaris van een civiel ingenieur is erg afhankelijk van het aantal jaar werkervaring en het opleidingsniveau. Als startend civiel ingenieur, ligt het salaris vaak ergens tussen de €2500 en €4000. Ben je gespecialiseerd in bepaalde soort constructies of bouwprojecten en beschik je over specifieke kennis? Kun je daarnaast ook nog veel verantwoordelijk aan? Dan ligt het salaris vanzelfsprekend een stuk hoger.

 

Solliciteren voor een functie in de civiele techniek

Bij Maters en De Koning hebben wij regelmatig vacatures open staan. Heb jij een passie voor civiele techniek, wegen, de omringende infrastructuur en efficiënte constructies? Ben je op zoek naar een nieuwe baan en voldoe je aan alle eisen? Dan ontvangen wij graag je CV en motivatie!

Werken bij ingenieursbureau Maters en De Koning

Steeds meer klanten waarderen de samenwerking met Maters en De Koning, waardoor onze orderportefeuille blijft groeien. Daarom zoeken wij getalenteerde collega’s om bij te dragen aan verdere uitbouw van ons succes.

Aansprekende opdrachtgevers en uitdagende projecten

Volop mogelijkheden om je ambities te realiseren en jezelf te ontwikkelen

Zelfstandige functies, waarbij je grotendeels je eigen werkindeling bepaalt

Fijne werkplekken en uitstekende digitale middelen

Openstaande vacatures

Kijk voor een compleet overzicht van al onze openstaande vacatures op onze vacaturepagina.

   Constructeur Civiele techniek

   Projectleider Civiele techiek

   Projectleider Bouw & Industrie

   Constructeur Bouw & Industrie

   Junior constructeur Bouw & Industrie