Circulair bouwen binnen de civiele techniek

BLOG/KENNISBANK

Circulair bouwen is een onderwerp waar wij dagelijks mee bezig zijn. Het is een term die veel verschillende aspecten van de bouw omvat, van het gebruik van gerecycleerde materialen tot het ontwerp van duurzame gebouwen. Circulair bouwen is een manier van denken over de gebouwde omgeving die rekening houdt met de hele levenscyclus van een product of constructie, van de grondstof tot de einde van zijn levensduur. Dit wordt zowel bij bestaande gebouwen als bij nieuwbouw toegepast. Schadelijke emissies worden hierbij geminimaliseerd.

 

Een bouwcirculaire economie

In de circulaire bouweconomie wordt afval gezien als een waardevolle grondstof die kan worden hergebruikt of gerecycled om nieuwe producten constructies, producten, bouwwerken of structuren te creëren. De circulaire bouweconomie is een gesloten kringloopsysteem waarbij materialen voortdurend worden hergebruikt zonder dat ze worden afgebroken of verloren gaan.

Fossiele grondstoffen zijn eindige bronnen, daarom is het zaak hier zorgvuldig mee om te gaan. Binnen een volledig circulaire economie zal het hergebruiken van deze grondstoffen een belangrijke rol gaan spelen.

 

De voordelen van circulair bouwen

De voordelen van circulair bouwen zijn eindeloos. Door hergebruik van materialen kunnen we de behoefte aan nieuwe grondstoffen verminderen, waardoor het milieu minder wordt belast. Innovatieve toepassingen en het gebruik van bestaande materialen staan hierin centraal. Het doel hiervan is een lage milieu impact en een duurzame toekomst.

Als ingenieursbureau focussen wij meer en meer op circulair bouwen. Van kademuren tot bruggen, werken wij aan projecten die het potentieel van deze vorm van duurzam bouwen laten zien. Als u meer wilt weten over ons werk op dit gebied, neem dan contact met ons op. Wij delen onze kennis en ervaring graag met u.

Circulair bouwen brengt uitdagingen met zich mee

De invoering van een circulair bouwmodel brengt een aantal uitdagingen met zich mee, maar het is een belangrijke stap in de richting van duurzame bouwpraktijken. Met de met de juiste planning en inzet kunnen circulaire gebouwen bijdragen aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.

 

Nederland Circulair in 2050

Binnen het programma Circulaire economie is het doel om van Nederland tegen 2050 een Circulaire economie te maken. Als onderdeel van dit programma moeten alle nieuwe gebouwen worden ontworpen met circulaire principes in gedachten. Dit betekent dat ze moeten worden gemaakt van gerecyclede of hernieuwbare materialen, en dat eventueel geproduceerd afval moet worden hergebruikt of gerecycled.

Het Circular by 2050-programma is slechts één voorbeeld van hoe Circular Building wereldwijd aan kracht wint. Naarmate meer mensen en organisaties zich voor deze aanpak inzetten, zullen we nog meer innovatieve en duurzame gebouwen gebouwd zien worden. Dit is goed nieuws voor zowel het milieu als de bouwsector, nu we op weg zijn naar een duurzamere toekomst.

Werken bij ingenieursbureau Maters en De Koning

Steeds meer klanten waarderen de samenwerking met Maters en De Koning, waardoor onze orderportefeuille blijft groeien. Daarom zoeken wij getalenteerde collega’s om bij te dragen aan verdere uitbouw van ons succes.

Aansprekende opdrachtgevers en uitdagende projecten

Volop mogelijkheden om je ambities te realiseren en jezelf te ontwikkelen

Zelfstandige functies, waarbij je grotendeels je eigen werkindeling bepaalt

Fijne werkplekken en uitstekende digitale middelen

Openstaande vacatures

Kijk voor een compleet overzicht van al onze openstaande vacatures op onze vacaturepagina.

   Constructeur Civiele techniek

   Projectleider Civiele techiek

   Projectleider Bouw & Industrie

   Constructeur Bouw & Industrie

   Junior constructeur Bouw & Industrie